Gyári büfé (kantin)

Gyárunk Baja egyik legnagyobb üzeme volt, fénykorában ezernél több dolgozóval. Az étkezés is szabályozva volt: a fizikai dolgozóknál a munka folyamatossága érdekében napi fél óra ebédidőt pénzben megváltottak (fizetett ebédidő), és ebédelni a munkaidő letelte után lehetett, illetve a délutános műszak esetében előtte. A nem fizikai dolgozók később kezdtek és tovább dolgoztak, ezért az ebédidőt munkaközi szünetként biztosították számukra.
A reggeli étkezési szünetet másképpen kellett megszervezni. Meghatározott területenként voltak ún. bevásárlók, akik reggel összeírták, hogy ki mit szeretne a kantinból, és azt megvették, kiosztották. Nyolc órakor 15 percre kötelezően leálltak a gépek, és a dolgozók reggeliztek. (Ez a szervezett bevásárlós rendszer a '80-as évek táján megszűnt.)

A gyári büfé hattól kettőig volt nyitva, és a gyártól független szervezeti egység volt. Eladóként többen megfordultak itt, de közülük Schwartz Leopold, Poldi bácsi volt a legérdekesebb karakter: zsidó származású, így született kereskedő volt! Egy alkalommal megkértem, hogy munka közben készíthessek róla fényképeket, amit természetesen meg is engedett: közülük a legjellemzőbbnek, legjobbnak tartott öt kép bemutatásával szeretnék egyrészt emléket állítani neki, másrészt felidézni őt a volt munkatársak emlékezetében.



Tényleg az kellene?
Ezt tudom adni...





Megfontolt csomagolás
A pontos mérés a sikeres üzlet titka!
Várakozó állásponton:
mindenki megkapta a magáét...
fotó: Vaskúti György 1974
Exa 500, ORWO NP 27 film